TOP 5 KARÁCSONYI SÜTEMÉNY AZ IRODALOMBÓL

 Nem vagyok édesszájú, sőt, nem is nagyon lehet sütivel levenni a lábamról... ha süti, akkor csakis az jöhet szóba, ami csupa csoki. Semmi gyümölcs, semmi krém (maximum ha az is csoki) semmi marcipán. De ez én vagyok. Viszont imádok recepteket nézegetni, kísérletezni és felrobbantani a konyhát, főleg így az ünnepek közeledtével. Minden évben csinálok mézeskalácsot, pedig én aztán egy falatot nem vagyok hajlandó megenni belőle. De most nem a mézeskalácsról lesz szó, hanem öt olyan édességről, amit össze lehet dobni az ünnepekre, akár a családnak, akár a rokonoknak... és amiknek igenis van irodalmi vonatkozása. Mutatom mire gondolok:


1. Citromos torta 'A nagy Gatsby'-ből

Aki Fitzgerald rajongó mint én, biztosan emlékezni fog arra a jelenetre, amikor Nick közreműködésének köszönhetően Jay és Daisy végre újra találkoznak egymással egy teázásnak álcázott randevú keretein belül, ahol történetesen Nick túlzásba esésének köszönhetően nem csak virágok özönében találnak újra egymásra az egykori szerelmesek, de 12 felszolgált citromtorta is asszisztál a délután tökéletessé tételéhez. Másrészt ha belegondolunk, akkor az 1920-as évekhez is passzol ez a kevésbé díszes, de állítólag annál finomabb sütemény is. A recept amit hoztam kicsit feldobja az egyszerűbb verzót, mégpedig karamellizált mandulával: ITT meg tudod nézni hogyan készül a 'tarte au citron' francia édesség egy változata.

2. Színes Cake Pop desszert és Alíz Csodaországa


Megvan az ikonikus jelenet amikor Alíz a Nyuszi és az Őrült Kalapos oldalán elfogyasztja a klasszikus angol teát? Persze, lehetne az ajánlat egy egyszerűbb lekváros teasütemény, azonban ha Csodaországról van szó, akkor nekem a színek és a különféle extravagáns dolgok ugranak be azonnal. Ezért cseréljük le izgalmasabb kísérőre a desszertet és nézzük meg hogyan lehet színes - díszetett Cake Pop-ot készíteni - akár cukormentesen is! Mandula, kakaó, ét-és fehércsokoládé és már kész is a pálcikákra tűzhető, dekorálható édesség-gömb, ami garantáltan el fogja nyerni a gyerekek tetszését is! Recept ITT.

3. Almás pite és fagyival az 'Úton'



Aki kevésbé csokisra vagy édesre vágyik, annak itt Jack Kerouac ikonikus almás pitéje fagyival, amiről Sal is mesél - ha olvastad az 'Úton'-t, ami ugye a beat egyik alapműve, akkor ismerős lehet a leírás, miszerint ahogy Sal egyre beljebb nyomult Iowa-ban, úgy lett a pite egyre nagyobb és a fagyi egyre gazdagabb. Tehát ha szeretnél olyannak is kedvezni (vagy akár saját magadnak) aki nem annyira csokis, inkább gyümölcsösebb ízekre vágyik, vagy teszem azt nagy Kerouac rajongó, akkor talán értékelni fogja a klasszikus almás pités desszertet is. Főleg ha kap mellé fagyit is. Pite recepet ITT találsz, a fagyit rád bízom.

4. Színes habcsók klasszikusan, 'Kisasszonyosan'

Aki olvasta vahy látta a Kisasszonyok című rózsaszín, szívmelengető regényt, biztosan emlékszik a jelenetre, amikor a lányok felpakolva a karácsonyi ünnepi asztalat a náluk jobban rászorulóknak ajándékoznak szinte mindent. De mivel ez ugyebár egy tündérmese, amiből pedig tudjuk, hogy jótett helyébe jót várj, hazatérva pazar lakoma várja őket Laurie és nagypapája jóvoltából. Mi lehetne karácsonykor édesebb és lányosabb, mint egy klasszikus habcsók, ami nem csak a nosztalgikus régi karácsonyokat idézi fel, de ha akarod, még rózsaszínre is színezheted, hogy még Kisasszonyosabb legyen az összkép. Egyszerű, gyors és csak ételfestékre van szükséged. Receptet pedig ITT találsz hozzá.

5. A megúszós Csokoládéba mártott eper desszert - a 'Csokoládé'-ból


Kevés olyan regény jut eszembe, amitől azonnal éhes leszek, ha csak rá gondolok, és most be is vágnék írás közben egy tábla csokit. Na most ha 'Csokoládé'-ra gondolunk - mármint a történetre, nem az édességre - akkor mindenkinek összefut a nyál a szájában: de ne hozzuk most elő a mindféle karamellből készült csodákat vagy a nugátokat, esetleg a cukorba forgatott rózsaszírmokat, mert valószínűleg azt senki sem fogja megcsinálni otthon ha csak nem cukrász vagy egészen ínyenc édesszájú. Viszont, hogy kedvezzünk a megúszosoknak is, akik szeretnek időt spórólni, mégis jó házigazdák lenni, azoknak bevált recept lehet az ominózus csokoládéba mártott eper. Már ha vagy olyan szerencsés, hogy hozzá tudsz jutni eperhez - évszaktól függetlenül. Joanne Harris története előtt adózva tehát itt hagyom ezt a lehetőséget is. Szép, gyors és egyszerű. Mi baj lehet?

0 Megjegyzések