ANNA TODD: AFTER - MIUTÁN

"– Én is szeretlek – mondom neki, mire elkomorodik. 
– Ne mondd azt, hogy is – böki ki végül. 
– Mit? Miért? – Gyanakodni kezdek. Megint elutasítás? A szívem mélyén reménykedek, hogy rémeket látok. 
– Nem tudom. Mert ez olyan, mintha csak egyet akarnál érteni velem."


Rendhagyó poszt következik, ugyanis erről az élményről, vagy tapasztalatról, vagy akármiről, amiről ez az elmúlt három napom szólt... nem fogok tudni összefüggően írni, mert bár vagy 20 perce fejeztem be az utolsó oldalt, még mindig nem tudom mit gondoljak:

1. Mi a fene volt ezt az egész?

2. Hogyan hódított ez meg milliókat, illetve pontosan ez minek a fanfiction-je? Mi az Wattpad és miért nem zárták még be, ha ilyen jelenhet meg rajta?

3. Anna Todd miért érezte úgy, hogy ezzel a történettel több lesz a világ, és bűn lesz minket megfosztani attól az élménytől, hogy majd 400 oldalon keresztül kínozzon bennünket ezzel a, ezzel a... semmivel?

4. Tessa Young... vetekszik Bella Swan-nal és Anastasia Steele-lel a világ legbutább, legidegesítőbb és legsemmirevalóbb női karakterének címéért. Bár már így is megvan a dobogós hármas, nem is kell sorrendbe állítani őket.

5. Anna Todd valószínűleg egyszerre rajong a sablonos amcsi tinifilmekért mint a "Csaj nem jár egyedül" vagy a "10 dolog amit utálok benned" és mindezen élményeit próbálta meg összekeverni a nagy kedvenc "Szürke ötven árnyalata" borzalommal, na meg az Alkonyattal - és beleszuszakolni emellé némi magas irodalmat, bedobálva olyan regénycímeket amiket ennek a sok-sok szemét történetnek inkább csak lekicsinyíteni sikerült eddig is: Büszkeség és balítélet, Üvöltő szelek, Jane Eyre stb. Mert ugyebár minden irodalom szakos lány ezeket szereti és csak ezeket bújja.

6. Ilyen lehetetlenül sablonos szereplőket még életemben nem láttam: még Stephenie Meyer tinivámpíros-farkasos szürke szereplőiben is több élet szunnyadt mint itt bárkiben. Persze megvan a tipikus hősnő, aki "jajj az átlagos lány vagyok a gimiből, akire soha fiú rá nem nézett" típus, és akiért ennek ellenére persze minden csávó azonnal megdöglik: mert olyan rohadt átlagos! És nem olyan szép, az igaz, mert nem szőke-magas-atlétaalkat, ezért aztán komplexusai vannak, habár: olyan szeme van, hogy a Föld is megáll forogni, ha kinyitja, meg persze olyan dekoltázsa, hogy a forgalom is megáll, és minden ruha jól áll rajta, és ha még ki is sminkelné magát, hajjajj, akkor meg beüt az Armageddon.

7. És persze ez az átlagos lány lesz az aki az átlagos kinézetével és az átlagos életével megfogja azt a fiút, aki az elérhetetlen főhős, és akiért minden lány döglik az egyetemen, és aki sohasem szeretett senkit, mert olyan elcseszett, hogy nincs is neki szíve, na de majd most... hello fiatal Mr.Grey, nem is tudtam, hogy a Washingtoni egyetemen tanult, mielőtt elkezdett nőket verni és öltönyt húzott a business világához. Ja, hogy Hardin történetesen Mr. Szürke tiniverziója? Ó, bizony az...

8. Milyen név az, hogy Hardin? És Anna Todd miért szerelmes ebbe a névbe? Konkrétan a könyv közepén, fejezeteken keresztül csak ez megy: Hardin, Hardin, Hardin - jóformán kötőszó az és/vagy helyett, mert szerelmetes Tessánk csak ezt suttogja és/vagy rebegi. Azt hiszem ilyen tompított hangszínen tud csak kommunikálni szegény lány.

9. Rajtuk kívül: minden szereplő vagy szép, vagy dögös... esetenként mindkettő. Steph, a szobatárs bombázó, minden jól áll rajta, meg persze az összes többi élő ribancdíszleten is, akit még elénk terelnek, mint valami sztriptíz bárban... már miért ne öltözne minden egyetemista lány kurvának kérem szépen? És a pasik is: Hardin persze veszélyes meg szexi, mindenki őt akarja, Zed a haverja igazi modellfiú, Tessa gimis palija GAP modell, aki bár papucscipőt hord - atyavilág de ciki, már ezt is megtudtam, ja meg kardigánt, ami ha nem lenne világos és egyértelmű szintén poén, mert nagypapás (ez a regény humor szintje, igen)!! - de azért tök helyes, meg a focicsapatban szálkásít, ja és még Landon - aki szintén ciki, mert van rendes barátnője, bejár az órákra és nem úgy bánik a többi lánnyal mint a szeméttel - is olyan jóképű öltönyben, hogy meg kell őrülni. És mindegyikük annyira semmi karakter a külsőségeken kívül, hogy attól meg én őrültem meg. Van a balhés. Meg a jófiú. Ennyi. De miért azok? Ja kérem, azt nem tudjuk meg. Ennyi. Kész. Ez bőven elég infó. Azok, skatulya, behelyez, becsuk... és megy a történet tovább.

10. Tessa és Hardin kapcsolata a lehető legnevetségesebb szerelmi?? kapcsolat?? az irodalom??történetben. Lehet egyáltalán ezeket a szavakat erre használni? Hol van itt a szerelem? Adott egy prűd szűz 18 éve csaj, aki voltaképp azt sem tudja mi a szex, meg egy tetovált-piercinges srác, aki mindenkit lever, iszik és konkrétan végigdugja az egyetemre járó lányok magas százalékát. És ők így... összejönnek. De minek?! Hol lesz ebben a kapcsolat: Hardin mindenhol beleköt Tessába, az elsírja magát, összevesznek, nem beszélnek, aztán beszélnek, aztán pettingelnek, aztán összevesznek, nem beszélnek, aztán beszélnek, aztán jöhet az orális szex, aztán össszevesznek és ez spirál szépen megy tovább. És mindenki féltékeny mindenkire és mindenki lehetetlenül viselkedik és reagál mindenre: mármint irreálisan. Mert ilyen emberek a világon nem lehetnek, vagy ha vannak is, már rég valami gumiszobában, begyógyszerezve.

11. Miért gondolja még mindig egynéhány "író", hogy a nő karaktereket 'bébi'-nek kell becézni, mondván, hogy az olyan szexi. Szájba vágnám aki ezt valaha kitalálta - a lehető legidegesítőbb 2-3 oldalanként felbukkanó egyszavas hülyeség volt ebben a történetben. "Úh ez az bébi mondd a nevem..."

12. Bár itt nem verik a nőket, mint a Szürke ötven árnyalatában, és nincs benne semmi fantasy-s szenvedés mint az Alkonyatban: fogjanak kezet mind a szereplők, mind becses alkotóik. Én nem tudom ezek az "írónők" milyen férfi alapanyagból fosták ide ezeket a karaktereket, de azért, hogy vonzó legyen valaki: Miért kell vagy fizikálisan vagy verbálisan szarrá alázni a hőn szeretett nőt? Miért kell egyszer avagy többszöri alkalommal is kidobni/elküldeni/otthagyni/ majd azon nyomban utána szaladni, hogy ő amúgy nem is úgy gondolta, és nem azért tette vagy mondta amit tett vagy mondott, hanem most aztán minden más lesz és kiskiflliben bújjanak már össze, mert amúgy szeretik egymást, de persze holnap reggel kezdjük újra az egészet. És a nő ne kérdezősködjön sem a napjukról, sem az életükről, sem a múltjukról, de persze ők aztán mindent tudni akarnak, minden kis titokra ugranak, sőt, egyenesen kémkednek a nőik után: ami persze a feltétlen szeretet jele és kimutatása!

13. Ezek a nők ezt miért is viselik el? Mert mindegyik kisírja a szemét, és lehordja a szeretett -amúgy tökéletes pasit-, hogy ilyen szar-szemét-szar-alakot még nem láttak soha, és itt és most amúgy be is fejezték velük, de az első kérésre/mosolyra/üzenetre futnak, rohannak vissza mindenkin és mindenen keresztül, hogy újra lábtörlők legyenek, és rúgjanak már beléjük még egyet, lehetőleg erősebben és olyan helyen, ahol még jobban fájhat.

14. Na a 'Miután' ennek a tini verziója. Nem kevés részletes szexjelenettel, ahol a tapasztalt rosszfiú bűnbe viszi az ártatlan szűzlányt. És közben ezt körülöttük mindenki mozizza, beleértve a szintén egydimenziósnak is kevés szülőket, bár azokból is limitáltan vannak jelen: főleg egy apa, aki anno alkoholproblémákkal küzdött, de mára már az egyetem tiszteletreméltó rektora egy tökéletes új nővel meg egy tökéletes mostohafiúval, tele lóvéval meg cuki brit akcentussal - amit a rosszfiú nem tud megbocsátani neki, na meg a világnak, ezért mindenkit baszogat... átvitt értelemben és szó szerint is. És van egy elvált anyánk, aki az elmúlt 8 évét azzal töltötte, hogy tökéletes kislányát bejuttassa a tökéletes egyetemre, ahol aztán megalapozza a tökéletes jövőjét a tökéletesen unalmas pasijával, akivel a tökéletes kapcsolat, hogy nincs szex 2 év után sem, mert a tökéletes emberek ugye azt csak a tökéletes esküvő után csinálják, a tökéletes nászúton és valószínűleg azt is csak azért, hogy legyen belőle egy tökéletes kis poronty, hogy tökéletesen élhessenek míg meg nem halnak. És ez az anyuka nem tudja feldolgozni, hogy kislánya - uramirgalmazz - egyetemi buliba megy! És még baráti is lesznek! Aztán jön a többi földi jóság a züllés útján és ezt már nem tűrheti...

15. Ez a sztori fájt. Minden téren. És nem értem, hogyan gondolhatta bárki is ezen a földön, hogy ebből mozifilmet kell készíteni? Minek? Meg kinek? Meg miért? Így is annyi szemét van már a porondon, miért kell tovább rontani azt, ami már így is ciki... mindenkinek.

16. Komolyan. Ki nem jött rá a nagy fordulatra, ami a 'csattanó' az utolsó 30-20 oldalon? Sírnivalóan egyértelmű és egyszerű volt. Erre pazarolni 400 oldalt kár volt.

17. Mondjak egy jót erről az egészről? Hardin első és utolsó értékelhető megszólalása volt az irodalom órán: Kb. 3 mondatban összefoglalta a Büszkeség és balítélet lényegét. És igaza is volt, ezt elismerem. Az legalább adott valamit... de ennyi. Itt a vége. Nem tudok többet mondani már sem a történetre, sem a szereplőkre, sem a stílusra. A dél-amerikai sorozatok meg szappanoperák dobjanak ennek a könyvnek egy nagy pacsit... ugyanazt ismételgették több száz oldalon keresztül. Aki elolvassa a folytatást majd írja meg mi volt ennek a célja vagy üzenete ... igen azt. Mert van neki... nem is volt kérdés, hogy lesz folytatás. Nagy kövér hurrá!

Értékelés: 5/1

EGY ​SZENVEDÉLYES SZERELEM TÖRTÉNETE, AMELY MILLIÓKAT HÓDÍTOTT MEG VILÁGSZERTE. Volt egy időszak Tessa életében, amikor még nem ismerte Hardint, de miután találkoztak, az élet megváltozott. Tessa igazi jó kislány. Egy rendes fiúval jár már évek óta, vannak tervei, ambíciói, és az anyja ügyel rá, hogy az élete a megfelelő irányban haladjon tovább. Aztán elsőévesként beköltözik az egyetem kollégiumába, és találkozik Hardinnal. Azonnal feltűnik neki a tetovált, piercinges fiú, aki angol akcentussal beszél, és mindenben különbözik attól, amit Tessa az addigi életében megszokott. Hardin rendkívül mogorva, sőt kifejezetten ellenséges vele, és a viselkedése miatt Tessának gyűlölnie kéne őt. Gyűlöli is, amíg egy este egyedül nem maradnak a fiú szobájában. Tessát megragadja a fiú sötét személyisége, és amikor megcsókolják egymást, olyan szenvedély támad fel benne, amilyet még sohasem tapasztalt. Hardin hol gyönyörűnek nevezi, hol egy szó nélkül eltűnik, mintha egyáltalán nem érdekelné. A nemtörődöm viselkedése és a gorombasága ellenére Tessa úgy érzi, ha sikerül mélyre ásnia, megtalálja az igazi Hardint a hazugságok felszíne alatt. Hardin újra és újra eltaszítja, de csak azért, hogy aztán még közelebb vonja magához. Tessának megvan a tökéletes barátja. Miért igyekszik ennyire legyőzni a saját sértett büszkeségét, és Hardin előítéletét a rendes lányok iránt? Talán azért, mert ez szerelem? Anna Todd AFTER című fanfictionjét milliók olvasták a WATTPAD-en, és az egész világon lenyűgözte az olvasóit. Itt az idő, hogy ön is megismerkedjen az internet legtöbbet emlegetett könyvével.

Eredeti cím: After
Fordította: Gondáné Kaul Éva
490 oldal, Gabo Kiadó

0 Megjegyzések