RACHEL COHN: DASH ÉS LILY - KIHÍVÁSOK KÖNYVE

"Baj mindig akkor van, ha a fejünkben élő képet akarjuk életre kelteni. (…) Vigyázz, mit csinálsz, mert soha senki nem az, akinek látni akarod. És minél kevésbé ismersz valakit, annál inkább hajlamos vagy azt hinni, hogy ő az, akit magadban hordozol.
– Vágyálom – mondtam."


A fene gondolta volna, hogy a huszas éveim második felében én ezt szeretni fogom: megtévesztő a történet, a borító, mert gyanúsan cuki és ifjúsági. Pedig nagyon is szerethető és élvezhető, és ehhez a Netflix saját gyártású sorozata, - na meg Austin Abrams mint Dash kellett - de adtam neki egy esélyt és őszintén bevallom, imádtam! A történet szerint Dash maga a Grincs: gyűlöli a karácsonyt, és mindenkinek hazudik arról, hogy hol fogja tölteni az ünnepeket. Szülei elváltak és nem állnak szóba egymással, ezért itt adott a játéktér: anyjának azt mondja az apjával tölti a szünetet, apjának azt, hogy az anyjához utazik -- utóbbi még talán meg is könnyebbül és a problémát letudva egy síparadicsomba utazik az aktuális barátnőjével, akiket egyébként minden évben beújít magának. A barátok (leszámítva Bumi-t) úgy tudják Svédországba utazik rokonlátogatóba: így aztán minden adott egy nyugis, magányos karácsonyhoz apja üres new yorki lakásában, ahonnan kipusztít mindent ami ünnepi. Vele szemben Lily él-hal a karácsonyért: különc, aki maga varrja a ruháit, nem nagyon vannak vele egykorú barátai és a szabadidejét vagy a bátyján lógva tölti, vagy a nagypapával társasozva, vagy éppen egy felnőttekből összeverbuvált szedett-vedett kórusban, ahol aztán szabadjára engedheti a karácsony iránti rajongását a giccses dalokat teli torokból énekelve. Náluk kevésbé összeillőbb pár nehéz lenne találni. De ez csak a látszat. És minden akkor kezdődik, amikor a könyvmoly Dash, New York egy ikonikus könyvesboljának, a Strand-nek a polcán talál egy titokzatos piros naplót, amiben íz író - történetesen egy lány! - feladatokat ad neki. Dash pedig elfogadja a kihívást.

Az ötlet egyébként Lily bátyjától származik, aki megpróbálja valahogy lerázni a húgát, ezért úgy gondolja, ezzel a módszerrel találhat egy hozzá íllő fiút, aki talán kimozdítja végre Lilyt otthonról, hogy a tinik normális életét élje végre: barátkozzon, tapasztaljon, bulizzon... éljen! Először Lily hülye ötletnek tartja, de aztán megérkezik az üzenet a könyvesboltból: kapás van! Dash egy nagyon kis frappáns üzenetet küld Lilynek, amivel aztán beindul a levéláradat a napló lapjain keresztül: kihívás kihívást követ, feladatokat adnak a másiknak, de cél ugyanaz - megismerjék egymást, és persze az is, hogy majd valamikor személyesen találkozzanak. Azt gondoljuk arctalanul, egy kis piros noteszben könnyű feltárni magunkat egy idegennek. Tévedés. Bár mind Dash, mind Lily őszinte... mégis elhallgatnak ezt-azt a saját életükből. És miközben jönnek-mennek a levelek, nem csak a közös, de az egyéni életük is állandóan új irányt vesz: Dash esetében például visszatér a volt barátnő, Sophia, aki egy évvel korábban elhagyta az államokat, ezért szakítás lett a kapcsolatukból. Lily pedig egyszerre küzd a családi problémákka - kiderül, hogy szülei nem csak nyaralni mentek az ünnepekre Fiji-re, hanem az apja állásinterjún vesz részt, ami ha sikeres lesz, akkor költöznek. Másrészt felbukkan egy volt osztálytárs is, akibe Lily talán bele volt zúgva, talán nem... mégis egy meghatározó szereplője volt az életének, sőt, hatással volt arra is, aki ma Lily. A naplón keresztül különböző kalandokba keverednek külön-külön, de mégis egymáson keresztül, a másik miatt... miközben próbálnak megküzdeni a többi felmerülő problémával. És mindezt Karácsony és Szilveszter között. 

Aranyos, hangulatos ifjúsági regény, ami határozottan meghozta a kedvem a Karácsonyhoz, ami lassan már itt van a kanyarban. Jó lenne ha ilyen létezne... főleg, hogy Lily és Dash teljesen kizárja az online dolgokat, csak és kizárólag a naplón keresztül kommunikálnak a másikkal... na meg a segítőkön keresztül, mert közvetlenül vagy akár közvetetten de sokan segítenek nekik: Lily népes családja, Dash barátai, és szerencsés idegenek is. És közben ott van az ünnepi fényekbe öltöztetett New York, a Strand könyvesbolt, ahova nagyon-nagyon szívesen elmennék egyszer és az új év ígérete is. Szerettem. Két délután alatt befejeztem, mert nem bírtam letenni és állandóan vissza-visszatértem a lapokhoz. Bevallom az olvasásra a Netflix új sorozata vett rá, de csak az előzeteset néztem meg, és a csak könyv befejezése után ültem le ledarálni ezt a nyolc részes kis minisorozatot, ami fél órás kis részekből áll. Nagyon jól visszaadta és remélem lesz is folytatása, mert könyben ugye van. A folytatás szerint a következő könyv a Dash és Lily 12 napja, de angolul megjelent a harmadik kötet is... ami magyarul (egyelőre) nem került kiadásra. Annyira jó ünnepi és könnyed hangulata volt, hogy a folytatást berendeltem, mert mindenképpen szeretném megtudni mi történik a szereplőkkel a továbbiakban. Mindenképpen olvassátok el és ne tántorítson el, hogy ez egy ifjúsági regény. Most Decemberben különösen szerethető lesz... aztán nézzétek meg a sorozatot is. Én egyben lenyomtam, ezért olyan volt mint egy hosszú karácsonyi film. Lehetne már December 24 de tényleg!

Értékelés: 5/4

Kétféle ember létezik: aki imádja a karácsonyt, és aki szívből gyűlöli. Dash az utóbbi csoporthoz tartozik. Ám úgy tűnik, ez a karácsony más lesz, mint a többi: egy könyvesboltban – kedvenc írója műveinek szomszédságában – egy piros noteszt talál. A füzetke eredeti gazdája, Lily, aki rajong a karácsony minden szépségéért, különös rejtvényeket agyalt ki a szerencsés megtalálónak. Dash úgy dönt, belemegy a játékba. Elkezdik egymásnak küldözgetni a piros noteszt különböző kihívásokkal, mégpedig csodabogár rokonok és barátok segítségével. Hiszen idén úgyis mindketten szülők nélkül maradtak karácsonykor: az övék az élet és New York! És hogy Lily és Dash végül összetalálkoznak-e? És elég az a szerelemhez, ha két vadidegen – egy mogorva és egy széplélek – egy füzet lapjain levelezget egymással? Aki tudni szeretné a választ, olvassa el, milyen kihívásoknak kell megfelelniük, hogy erre egyáltalán esélyük legyen, és közben merüljön el a városok városának ünnepi forgatagában!

Eredeti cím: Dash and Lily’s Book of Dares
Fordította: Lázár Júlia
Tilos az Á Könyvek, 2015, 280 oldal

0 Megjegyzések