LUCY FOLEY: A MEGHÍVÓ

"Vannak emlékek,amelyek úgy reagálnak az elfojtásra, hogy megkeresnek minden egyes rést, amelyen keresztül feltörhetnek."


Foley regénye nagyon ígéretesnek tűnt egy könnyed, nyári olvasmánynak, főleg, hogy a helyszín az egyik legkedvesebb városom, ahol már háromszor is jártam: Róma. Megismerjük a feltörekvő, de nincstelen írót, Hal-t, aki éppen az örök városban próbál valahogy megélni nem túl jólfizetett újságírói állásból, és várja, hogy berepüljön a sült galamb a szájába... vagy történjen végre valami izgalmas. Ez hamarosan be is kopogtat az ajtaján egy barátja alakjában, aki Hal-re ruházza igencsak exklúzív meghívóját egy római party-ra, amit a felsőbb tízezerhez tartozó amerikaiak gyülekezete tart valami eldugott kis villában, és ahova állítólag lehetetlenség bejutni, hacsak nem személyesen a házigazda invitálja meg az embert. Na most Hal történetesen ide bejut. Majd le is lép egy csodálatosan szép és szomorú, finom hölgy társaságában, és együtt töltik az éjszakát. Csakhogy a nő házas. Ezzel akár véget is érhetne a két fél kapcsolata, csakhogy Hal szerencsecsillaga továbbra is magasan ível, és az este megismert házigazda - egy dúsgazdag és történetesen nagyon is jó megfigyelő  - idős hölgy úgy dönt, magával cipeli az írói ambícióval felvértezett férfit egy európai körutazásra, ahol az általa pénzelt új filmet promótálják a készítők és a szereplők. Hal pedig tudósíthat az eseményekről és minden állomásról. Persze nem lenne itt semmi izgalmas, ha a titokzatos éjszakai hölgy nem tartozna a társasághoz. Innentől kezdve kettejük kapcsolatának a kibontakozását követjük végig ezen az utazáson, amit egyébként náluk sokkal érdekesebb és színesebb mellékszereplők fűszereznek meg. Csodálatos városok, izgalmas hátterek és fényűző estélyek követik egymást, de Hal férjezett szíve hölgyének a múltja is egyre nagyobb hangsúlyt kap: mi történt vele, hol nőtt fel, miért lépett bele ebbe a boldogtalan házasságba és miért nem tud elválni egy olyan férfitől, akit láthatóan nem szeret.

A történet felszínes. Persze, ott van Stella múltja és nagyon gyorsan eltűnő gyerekkora, ami egyébként izgalmas és érdekes volt, ez a szál volt az, ami fenn tudta tartani az érdeklődésem, ugyanis viszonylag lassan bontakozik ki és Foley fejezetről fejeztre csepegteti az információkat. De ennyi. A közte és Hal között kibontakozó "szerelem" nagyon egysíkú, kicsit telenovellás... ezt egyébként a főszereplő karakterének elnagyoltságának tudom be, ugyanis azon kívül, hogy egy külsőleg rendkívül jóképű és vonzó fiatalember, aki fiatalabb mint Stella, hát nem sokat tudunk meg sem róla, sem a jelleméről, de még arról sem, hogy valóban jó író? A Contessa jóhiszeműen beleteszi ezt a szegény, ágrólszakadt és ismeretlen férfit a luxusba, fizeti mindenét és beutaztatja vele fél Európát... de ennek ellenére egy árva tudosítást nem ír, csak Stella után ácsingózik az egész regényben. Érdekelt volna, hogy amúgy tehetséges egyáltalán? Szóval az egyik oldalon ott vannak Stella emlékei, amit lassan fed fel Hal előtt is, a másik oldalon pedig a viszonyuk, ami rendkívül sablonos marad: szeretnének együtt lenni, de nem tudják hogyan, ezért titokban tartják a másik iránti vonzalmat, de persze az események mindig úgy alakulnak, hogy ők végül kettesben tudjanak maradni és émelyítően romatikázzanak valami olasz vagy francia városban. Ha jó lett volna a lezárás, akkor mindezt megbocsátom a regénynek és azt mondom, hogy nem egy szépirodalmi alkotás, de egy tisztességesen összehozott szórakoztató irodalomi munka, ami elérte a célját: kikapcsolt. De a vége! Mint egy szörnyűséges, hollywoodi, másod vagy inkább harmad kategóriás film - és sajnos érezhető, hogy ide fog kifutni az egész cselekmény, ami felteszi arra a bizonyos i-re a pontot. Tökretette az egészet és úgy csuktam be a könyvet, hogy sem a történet, sem a szereplők, sem az üzenet nem érte meg (már van egyáltalán), hogy én végigrágjam magam ezen a több mint 400 oldalas regényen. Ennek ellenére tartom, hogy Foley egyébként jól ír, csak itt a sztori tönkrevágta az élményt. Adok neki még egy esélyt és a Vadászparty-t is el fogom majd olvasni. Talán ott jobb fogom szeretni.

Értékelés: 5/3
RÓMA — 1953 Hal, a pénztelen, jóképű fiatalember, aki utazási magazinokba ír a háború utáni stagnálás idején, saját múltja elől menekül el az Örök Városba. Amikor útjaik keresztezik egymást a rejtélyes és szépséges Stellával, a férfi egyben a turisták elől elzárt kastélyok fényűző világába is beléphet… legalábbis egy pillanatra. Bár a fiatalok más-más világból jönnek, de Hal nem tud ellenállni a vonzásnak, amely akkor teljesedik ki igazán, amikor útban egy filmbemutatóra sztárok és arisztokraták gyűlnek össze a csodás és különc olasz grófnő luxusjachtján. Az olvasó, aki az írónő jóvoltából most bepillanthat egy kevesek által ismer t világba, nem tud ellenállni a történet sodrának, amelynek végén mindenkiről és minden féltve őrzött titokról lehull a lepel…

Eredeti cím: The Invitation
Fordította: Abrudán Katalin
Maxim, Szeged, 2017, 430 oldal

0 Megjegyzések